keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Tavupeli alkukasvatuksen sivuaineopinnoissa

Tavupelin tarkoitus on opettaa jo lukemaan oppineille esi- ja alkuopetuksen oppilaille sanojen ja tavujen hahmottamista. Peliin kuuluu 63 tavukorttia ja peliohjeet.

Peliohje:

1. Pelaajille jaetaan neljä korttia ja loppupakka asetetaan nurin pöydälle.
2. Pelaaja ottaa viidennen kortin käteen pakasta tai avopakasta.
3. Käsikorteista asetetaan pöydälle kaikki muodostuvat sanat. Kortin saa käyttää vain kerran.
4. Pelaaja täydentää pakoista käsikortit viideksi ja asettaa yhden kortin avopakkaan.
5. Seuraava pelaaja ottaa viidennen kortin joko umpipakasta tai avopakan päällimmäisen kortin ja jatkaa sääntöjen kohdasta 2.
6. Kun umpipakasta loppuvat kortit, pelataan avopakan kortit ja kädessä olevat kortit loppuun. Kun kukaan ei saa muodostettua kierroksella sanaa, peli päättyy. Kädessä olevien korttien lukumäärä vähennetään saatujen sanojen lukumäärästä ja voittaja on se jolla on eniten sanoja.

Muita pelivaihtoehtoja:

Domino

Pelaajille jaetaan viisi tai kymmenen korttia ja pelataan dominon tavoin kaksitavuisia sanoja aloituskortista eteen- ja taaksepäin. Voittaja on se joka saa korttinsa käytettyä tai jolle jää käteen vähemmän kortteja, kun kortit eivät enää sovi pöydällä olevien jatkoksi.

Muistipeli

Kortit levitetään pöydälle nurin ja pelataan normaalin muistipelin tavoin ja yritetään saada mahdollisimman monta tavuparia sanoiksi. Voittaja on se jolla on eniten sanoja.

Pokeri

Pelaajille jaetaan kuusi korttia. Kädessä olevista korteista pyritään saamaan kolme kaksitavuista sanaa. Pelaajat saavat kerran kierroksen aikana, vuorollaan vaihtaa pakasta epäsopivien korttien tilalle uudet kortit. Poisheitetyt kortit eivät ole käytettävissä. Voittaja on se jolla on eniten sanoja. Kierroksen jälkeen käytetyt kortit sekoitetaan pakkaan ja kortit jaetaan uudelleen. Muitakin pokerin sovelluksia voi käyttää esim. sökö, hold’em, jne.

A4 kokoiset tulostusversiot pdf muodossa. Muokattavat vektorigrafiikkaversiot (*.svg) muodossa ovat saatavissa pyydettäessä. Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 (muutoksia saa tehdä, kaupallinen käyttö kielletty, mikäli muutetaan niin jako samoin ehdoin). Tulostaminen kannattaa tehdä tulostuskartongille.https://rapidshare.com/#!rapidsave|2019870208-1497316743


1 kommentti:

  1. Kiitos! =)

    Voisin kuvitella että toimisi myös esim. sellaisten isompien kanssa, joilla vaikeuksia sanojen tavuttamisessa. Itselläni on nyt 3.-4. -luokka, jolla on ainakin kaksi oppilasta, joiden kanssa voisin hyvin kuvitella tukiopetuksessa pelaavani tätä!

    VastaaPoista

Suodatetaan hieman jo näin aluksi, avataan jos kommentointi pysyy asiallisena ;)