torstai 19. tammikuuta 2012

Vaattureista ollaan huolissaan

Ylen nettiuutisista luin parikin eri uutista käsityöammattien kuihtumisesta.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/03/perinteiset_kasityoammatit_uhkaavat_kuihtua_1540473.html
http://yle.fi/alueet/tampere/2012/01/vaattureiden_ammattikunta_vaarassa_kadota_3187761.html

Varsinkin tuohon vaatturipuolen kuihtumiseen olen kiinnittänyt huomiota. Pukuompelijoita koulutetaan useissa ammattiopistoissa. Opintoluotsi löytää 43 alkavaa tekstiili ja vaatetusalan perustutkintoa ja olisiko se niin, että ainoastaan Roihuvuoresta saadaan vaattureita ulos.

Peruskoulun kaikille yhteinen käsityö teknisen- ja tekstiilityön sisällöin ei tähän asiaan tuo helpotusta, koska aikamäärä peruskoulussa ei riitä oikeastaan edes perustaitojen hankkimiseen. Opettajien sukupuolijakaumakin varmasti vaikuttaa siihen, miten oppiaineen sukupuolijakauma valikoituu. Tarina kertoo, että Helsingistä olisi valmistunut aikojen saatossa kaksi miestä tekstiilityön opettajiksi ja kuluneena syksynä Savonlinnassa olisi aloittanut ensimmäinen mies tekstiilinpääaineopiskelijana. Perusopintoja tekstiilissä suorittaessani, meitä "karvaisia setiä" oli kurssilla neljä ja kolme meistä teki aineopinnot myöhemmin. Oman värinsä tähän tuo lisäksi perusopetuksessa käytettävä tekstiilityön materiaali, joka on pääasiassa tehty "tyttöjen käsityötä" varten. Hyvä sauma oppikirja on ihan toimiva perusopus, mutta vaateompelussa sisältö on lähes yksinomaan naistenvaatteita ja yleistuotteita (essu, reppu). Kirjassa esitellyt housut ja t-paidat on esitelty unisex-malleina, mutta ne kyllä ovat naistenmalleja.

Ammattipuolen kirjallisuudessa suomenkielistä materiaalia löytyy jopa melko runsaasti kuosittelusta yms., mutta kaikki materiaalit käsittelevät naisten vaatteiden kuosittelua. Miesten vaatteista ei materiaalia tahdo löytyä varsinkaan suomeksi. Perusopintojen kuosittelussa teimme ensin hameen ja naisten housujen peruskaavat. Meille "sedille" bonuksena lehtorimme oli kaivanut jostain ohjeet miesten housujen peruskaavan tekoon. Niitä kaavoja piirtäessä alkoi tukkaan tulemaan harmaata, kahvia kului useampi pannullinen ja tupakkia paloi toppa hetkessä – ei muuten ollut mitenkään suoraviivaista ja selkeää geometriaa piirtää miesten housukaavaa. Ei se miestenvaatteiden kaavoitus mitään rakettitiedettä ole, se vain on haastavampaa kuin naistenvaatteiden kaavoitus.

Vaattureiden ammattikunta on todellista ammattikuntien eliittiä ja vaatturin tekemä puku varmasti istuu kantajansa päällä kuin valettuna. Ammattityöllä on hintansa ja työtunteja kuluu ja mittapuvun hintalapussa se lopulta näkyy. Silti itse mielummin käytän kahden tai kolmen kuukausipalkan verran johonkin muuhun kuin vaatturin tekemään mittapukuun.

1 kommentti:

  1. No, yritän pysyä asialinjalla ;)
    Sekä miesten, että naisten kaavoitukseen löytyy aivan ykkösopuksia Saksasta eli sikäläisen Müller&Sohn-järjestelmän kirjat: http://www.muellersohn.com/
    Haasteena tietenkin sitten se, että kirjat ovat saksankielisiä. Joissakin oppilaitoksissa Suomessakin opiskellaan tuon systeemin mukaan. Itsellä kokemusta naisten housujen kaavoittamisesta ko. systeemillä ja peittoaa Pohjoismaisen kaavasysteemin mennen tullen toimivuudessaan ainakin niissä.

    VastaaPoista

Suodatetaan hieman jo näin aluksi, avataan jos kommentointi pysyy asiallisena ;)