keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Näköradio


Tuli sitten tuossa tehtyä eräs projekti pois kuleksimasta. Keittiössä odotti wanha Philips merkkinen putkiradio uusia sisuksia. Tuossa wanhassa höyryratiossa oli aaltoalueina vain pitkät ja keskipitkät aallot. Huomattavasti käytännölisempänä keittiöradiona toimii ula-radio. Tuollainen vanha suora superi ei kovinkaan pienellä puukotuksella suostu syömään FM ulaa, joten helpommaksi homma muuttuu, kun poistaa vanhat sisukset ja laittaa sinne jotain toimivaa uutta tilalle.

Hommahan oli jo hyvin suunniteltu eli parisen vuotta tuossakin projektissa taasen meni ja sitten parin illan pikkuväännöllä tuli valmista.







Hieman lähti romua pois tuolta radion sisältä. Ainoa mitä sinne jäi sisälle on: runko, osoitinsysteemi, volumepotikka sekä avokonkka. Ei ollut tuo radio nähnyt piirilevyä vaan se oli rakennettu hienoilla hyppylangoilla. Kaikenkaikkiaan komponentit on erittäin tyylikkäitä tuommoisessa vanhassa radiossa. Radiohan oli täysin toimiva ennen tätä mun pikku operaatiota, joten ehkäpä noilla ehjillä putkilla jotain joskus tekee.... 


Pitihän tuo vanha taajuustaulukko säästää... Asteikkovalona on normaali 2,4 w taskulampun polttimo. Siihen ehkäpä pitäisi laittaa vielä pieni etuvastus kun se on melko kirkas.



Ensimmäinen suunnitelma oli käyttää radion oma volumepotikka hyödyksi, mutta siinä oli hieman eksoottinen vastusalue ja uudessa sielussa oli volumepotikka integroituna piirilevylle. Vanhan volumepotikan virtakatkaisija kuitenkin toimii alkuperäisessä tarkoituksessaan. 



Sieluna tässä radiossa on Clasuohlsonilta ostettu 10€ matkaradio, mikä toimii töpselisähköllä ja pattereilla. Radio on osoittautunut toimivaksi keittiönradioksi tätä projektia suunnitellessa. Projektin aikana oli pelottavan hiljaista, kun on tottunut keittiössä jatkuvasti päällä olevaan radioon.


Radion toimintajännite on 6v, mutta se toimii myös 4,5 v patterijännitteellä. Verkkovirtajohdon irroittaminen kytkee radion toimimaan pattereilla.


Hieman on kokoeroa noissa radioissa ja tuo piirilevy on todella väljästi kalustettu. 

Piirilevy pysyy näppärästi radion takalevyssä volume ja tuning nupeilla. Tollaisen vanhan bakeliitin poraaminen ja dremelillä sahaaminen tulvauttaa ilmoille kammottavan hajun. Silti keittiön pöytä on erittäin hyvä alusta tehdä tällaisia projekteja.
Pienempi piirilevy on aux in liitin, mihin voipi kytkeä vaikka ipodin.
Radion ohjaus on siis takalevyssä ja virtakatkaisin on etulevyssä. Yleensä noihin säätöihin ei kosketa, joten pelkkä virtakytkin riittää radion ohjaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suodatetaan hieman jo näin aluksi, avataan jos kommentointi pysyy asiallisena ;)